Paulo Cozza, najbardziej znany polski Włoch był gościem specjalnym XVIII Dożynek Powiatowych i Zwoleńskiego Festiwalu Chleba. Sympatyczny Włoch przyjechał na zaproszenie przedsiębiorców ze Związku dlaBiznesu. W Zwoleniu gotował i częstował tradycyjnymi potrawami ze swojego kraju.
XVIII Powiatowe Dożynki w Zwoleniu za nami. Na imprezie oprócz tradycyjnych, regionalnych stoisk pojawiały się wystawy lokalnych firm. Po raz pierwszy na dożynkach swój namiot miał także Związek Przedsiębiorców dlaBiznesu, który funkcjonuje od października 2015 roku.
Związek został założony przez grupę przedsiębiorców ze Zwolenia i okolic. Organizacja reprezentuje interesy lokalnych przedsiębiorców, w szczególności w kontaktach z władzami samorządowymi. Działalność Związku służy wymianie doświadczeń, budowaniu relacji biznesowych oraz integracji środowiska.
Przedsiębiorcy ze Związku dlaBiznesu postanowili uatrakcyjnić program tegorocznego święta plonów i zaprosili gościa specjalnego - Paolo Cozzę. Sympatyczny Włoch, znany z takich programów telewizyjnych jak "Europa da się lubić" czy "Taniec z gwiazdami" poprowadził pokaz kulinarny, gotując tradycyjne potrawy włoskie na wielkiej patelni.
Paulo Cozza przyjechał do Zwolenia na zaproszenie Związku Przedsiębiorców dlaBiznesu.
Wydarzenie rozpoczęło się od wystąpienia na scenie przedstawicieli Związku Przedsiębiorców dlaBiznesu: Iwony Paszkiewicz (Prezes), Aleksandry Kosonowskiej (członek zarządu) i Pawła Potuchy w towarzystwie Paolo. Zwoleńscy przedsiębiorcy w skrócie przybliżyli strukturę i cele działalności Związku, a Paolo Cozza odpowiadał na pytania związane z prowadzeniem pokazu kulinarnego i włoskimi zwyczajami dożynkowymi.
Po tym wystąpieniu rozpoczęło się gotowanie na oczach publiczności. Potrawami, które przygotowywał Włoch wraz z ekipą kucharzy częstowano wszystkich chętnych, którzy tłumnie zgromadzili się wokół namiotu.
Miłośnicy kulinariów mieli okazję spróbować tradycyjnych włoskich potraw, jak pasta al ragù (makaron z gęstym, mięsnym sosem), risotto z owocami morza czy pierś z kurczaka z kaparami. Solidne porcje, serwowane osobiście przez prowadzącego oraz członków Związku dlaBiznesu cieszyły się ogromnym powodzeniem i zaspokoiły wymagania nawet najbardziej kapryśnych wielbicieli gotowania. W sumie rozdano ponad 1000 porcji potraw. Paolo Cozza podczas pokazu, oprócz barwnego opisu przygotowywanych dań wspominał o zwyczajach kulinarnych panujących we Włoszech. W namiocie bezpośrednio przylegającym do namiotu pokazu członkowie Związku chętnie opowiadali zainteresowanym o swojej działalności, wręczając pamiątkowe gadżety.
Gość z Włoch na scenie z członkami Zarządu Związku Przedsiębiorców dlaBiznesu. Od lewej: Paweł Potucha, Iwona Paszkiewicz i Aleksandra Kosonowska.