Dzisiaj jest czwartek, 16 maja 2024 r., 137 dzień roku
0
0
0
WIADOMOŚCI | SPORT | OGŁOSZENIA | BAZA FIRM | BLOGI | KULTURA | WIDEO | ZAKUPY | GALERIA ZDJĘĆ | PRZETARGI
Welsh Cawl, czyli tradycyjna walijska zupa
Dodał: M_Celi, 24-10-2013 09:51, odsłon: 3177
www.maxymonium.com
www.maxymonium.com

Składniki:

  • 900g jagnięciny (lub pręga wołowa),

  • 50g kaszy jęczmiennej średniej,

  • 3 obrane i pokrojone w większe kawałki marchewki,

  • 2 obrane i pokrojone w kawałki pietruszki,

  • 1 mała cebula,

  • 2-3 pory pokrojone w 4 mm kawałki,

  • 500g obranych ziemniaków,

  • świeży tymianek,

  • listek laurowy,

  • kilka ziarenek czarnego pieprzu,

  • posiekana natka pietruszki,

  • sól, pieprz do smaku, szczypta pieprzu cayenne

Wykonanie:

Do garnka przekładamy umyte i pokrojone na większe kawałki mięso. Zalewamy wodą (ilość wody jak na zupę), dodajemy 1/2 łyżki soli i wstawiamy do gotowania. Po zagotowaniu wytworzą się szumowiny, które dokładnie zbieramy. Następnie dodajemy obraną z wierzchniej warstwy cebulę, marchewki, pietruszki, kaszę jęczmienną oraz liść laurowy, świeży tymianek i ziarenka pieprzu. Całość gotujemy na małym ogniu przez około 2 godziny aż mięso będzie miękkie. Po tym czasie do zupy, którą w razie odparowania zbyt dużej płynu, podlewamy dodatkową porcją przegotowanej wody. dodajemy obrane, pokrojone w większe kawałki ziemniaki i gotujemy przez około 20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojone pory i gotujemy przez około 10 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz pieprzem cayenne. Zupę podajemy z dodatkiem posiekanej natki pietruszki.

Skontaktuj się z autorem tekstu: M_Celi
Facebook
Google
Wykop
Zgłoś
Wyślij
Drukuj
Komentowanie dozwolone wyłącznie dla zarejestrowanych użytkowników portalu.
ZOBACZ WIĘCEJ
WIĘCEJ +
Autor: Piotr Nowakowski
Wkrótce rozpocznie się modernizacja amfiteatru w czarnoleskim muzeum. Dzi...
Browar Maryensztadt to uznana marka na rynku browarów rzemieślniczych. Ta...
fot.pixabay
O tym, jak ważna dla naszego zdrowia i samopoczucia jest aktywność fizyczna niko...
fot. Urzad Gminy Policzna
W niedzielę, 24 marca, mieszkańcy gminy Policzna mieli okazję uczestniczyć w nie...
fot. Urząd Gminy Policzna
W Policznie powstaje  nowoczesne miejsce pełne atrakcji – jedyne taki...
fot .Urząd Gminy Policzna
19 marca w gminie Policzna odbyło się ważne wydarzenie mające znaczący wpływ na ...
fot. Urząd Gminy Policzna
W Policznie trwają intensywne prace budowlane przy pierwszym w regionie Centrum ...
fot. Urząd Gminy Policzna
Szkoła podstawowa w Policznie oraz budynek użyteczności publicznej w Wilczowoli ...
09 marca 2024 r. (sobota) o godz. 16:00 Ireneusz Domański - Dyrektor Muzeum Jana...
4 marca obchodzimy Światowy Dzień Otyłości. Ten problem dotyka nawet co trzecieg...
fot. Urzad Gminy Policzna
Rakietki w dłoń – pasjonujące zmagania na turnieju tenisa stołowego w Poli...
fot. Urząd Gminy Policzna
Mistrzowie strategii w gminie Policzna – za nami XX Gminny Turniej w Szach...
fot. Urząd Gminy Policzna
13 stycznia w hali sportowo-widowiskowej szkoły podstawowej w Tczowie odbył się ...
fot. Urząd Gminy Policzna
Samorząd gminy Policzna, dbając o komfort i bezpieczeństwo swoich najmłodszych m...
fot. Urząd Gminy Policzna
22 grudnia w Policznie odbyła się sesja Rady Gminy, która jednomyślnie za...
fot. Gmina Policzna
Prawdziwie świąteczna atmosfera w gminie Policzna – szkoły w Czarnolesie i...
fot. Gmina Policzna
Już teraz na placu budowy obok Urzędu Gminy w Policznie widać pierwsze efekty pr...
fot. Gmina Policzna
Jednostka Ochotniczej Straży Pożarnej w Policznie otrzymała zaawansowaną kamerę ...
Zdjęcia: Arkadiusz Sulima burmistrz Zwolenia, Reprezentacja Polskich
W hali sportowej Zespołu Szkół Rolniczo-Technicznych w Zwoleniu już po ra...

Kronika
Zobacz więcej
KONTO UŻYTKOWNIKA
WIĘCEJ +

Login:

Hasło:



Gmina Policzna
Zobacz więcej
MCSW Elektrownia
Zobacz więcej
Ostatnie komentarze
Zobacz więcej
OGŁOSZENIA PREMIUM
WSZYSTKIE +
NA GÓRĘ STRONY +
Nasze serwisy:
Kategorie:
Informacje:
Reklama:
Gazeta Zwolen24 to niezależne medium elektroniczne w Zwoleniu - jako jedyni całodobowo informujemy o wydarzeniach w mieście i regionie. Dzięki rzetelności i szybkości w przekazywaniu informacji oraz przynależności do grupy medialnej każdego dnia odwiedza nas wiele tysięcy czytelników.

Kontakt z redakcją:
tel. 501-572-992 - od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 do 16:00 (poza godzinami pracy istnieje możliwość pozostawienia wiadomości SMS lub MMS)
e-mail: redakcja@zwolen24.pl

Kontakt z działem reklamy: reklama@arpass.pl lub 500-304-413
facebook