Ogórki kiszone z papryką chili wyprodukowane przez firmę Krokus z Pająkowa w gminie Przyłęk zostały uznane za jeden z najlepszych specjałów kuchni Mazowsza. W miniony piątek 20 maja Edyta Jaśkowska z firmy Krokus odebrała Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego 2015. Konkurs na najsmaczniejsze produkty mazowieckiej kuchni został rozstrzygnięty już po raz dziewiąty.
Znów można było spróbować tradycyjnych smaków Mazowsza. Gala wręczania nagrody Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego 2015 obfitowała w tradycyjne produkty, które cieszyły nie tylko podniebienie, ale i oko. Nagrodzonych zostało 16 produktów ze 100 zgłoszonych na konkurs. Wśród laureatów jest aż czterech producentów z subregionu radomskiego: Monika Kowalczyk z Woli Gutowskiej za kajmakówkę, firma Krokus za ogórki kiszone z papryką chili, Pasieka Murawscy za miód nawłociowy i firma Legucin za sok Lifeberry z borówki. Podczas gali poznaliśmy również 10 nowych członków Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze.
Gala corocznie skupia tłumy wielbicieli dobrego jedzenia. Zwłaszcza, że to okazja do spróbowania produktów i bezpośredniej rozmowy z ich twórcami. Nagrodzeni producenci nie zdradzają wszystkich tajników receptur, mimo to z pasją opowiadają o swoich wyrobach. A przy okazji można dowiedzieć się, gdzie bezpośrednio kupimy wypróbowany już smakołyk.
– To już dziewiąta edycja konkursu, dziewiąta gala. Prze ten czas zostało zgłoszonych do nas ponad 600 produktów, z czego 180 zostało już nagrodzonych. W tym roku mamy nową, ósmą już kategorię ryby i przetwory rybne. Jak w każdej edycji pojawiło się wiele nowych, ciekawych produktów, zarówno jeśli chodzi o produkty tradycyjne wytwarzane przez pojedyncze osoby, gospodarstwa czy organizacje typu koło gospodyń wiejskich, jak i te produkowane przez większych producentów. Jest wiele produktów opartych na tradycyjnych recepturach jak i takich, które powstały w oparciu o nowe, wymyślone przepisy. Jak zwykle mazowieccy producenci zaprezentowali bardzo ciekawy asortyment. Widzimy wyraźnie, że produkty wytwarzane w sposób tradycyjny w oparciu o tradycyjne receptury mają coraz większy popyt. Jest to pewien segment rynku dla koneserów, dla smakoszy. Nie jest to produkcja masowa. Ale poprzez rozwój targowisk, rynku lokalnego czy powstawanie sklepów z żywnością ekologiczną żywność ta jest dostępna dla coraz większego grona odbiorców. Ta nagroda to już nie tylko powód do dumy, ale i koło napędowe lokalnej przedsiębiorczości – mówił marszałek Adam Struzik
PROMUJĄ REGIONALNE PRODUKTY
Laur Marszałka to konkurs organizowany przez samorząd województwa mazowieckiego od 2008 roku. Dotychczas w ośmiu edycjach do konkursu zostało zgłoszonych około 700 produktów, z czego 127 zostało nagrodzonych. Wśród nich są zarówno znane produkty marki Ciechan czy Krokus, jak i lokalne wyroby typu sójka mazowiecka, zurażyna kurpśoska, półgęsek staropolski, miody, chleby, ciasto pagórki mazowieckie, krupnik kurpiowski i wiele innych. Celem jest promowanie tradycyjnych, regionalnych i ekologicznych produktów żywnościowych wytwarzanych na Mazowszu – zarówno przez przedsiębiorców, jak i przez indywidualnych wytwórców, koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia, gospodarstwa agroturystyczne.
W tym roku wytwórcy znów byli podzieleni na dwie kategorie – producenci indywidualni i firmy. W każdej z tych kategorii wybierano produkty z podziałem na grupy: wyroby piekarnicze, wyroby cukiernicze, przetwory mięsne i produkty pochodzenia zwierzęcego, przetwory owocowe i warzywne oraz produkty pochodzenia roślinnego, produkty mleczarskie, miody i napoje oraz jako nowość: ryby i przetwory rybne.
Zgłoszonych zostało 100 produktów, z których ostatecznie jury wybrało 16. Nie był to łatwy wybór, bo w tym roku żywność również zaskakiwała jakością, a między innymi pod tym względem jest oceniania. Przy wyborze ważne są także kultywowanie i popularyzowanie mazowieckiej tradycji kulinarnej. Oczywiście o wyniku decyduje dodatkowo oryginalność, niekiedy innowacyjność przetwórstwa.
Zwycięzcy otrzymali z rąk marszałka Adama Struzika grawerton oraz wybrane przez siebie nagrody rzeczowe, np. kosiarkę, maszynkę do mięsa, grill czy ul.
Regionalny charakter imprezy to nie tylko tradycyjne potrawy czy folklorystyczne stroje niektórych laureatów, ale tez oprawa muzyczna. W tym roku czas gościom umilał zespół Pod Borem z Zawad. Gala była również okazją do wręczenia dyplomów członkostwa w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze dziesięciu nowym przedstawicielom. Obecnie Sieć liczy więc 78 członków.
– To nie jest pierwszy laur, który otrzymujemy. Nasza oferta jest bardzo bogata. Mamy w niej około 60 produktów. Zarówno przetwory słodkie, marynaty czy syropy. Nagrodzone zostały już nasze gruszki korzenne, a teraz ogórek kiszony z papryką chili. Wszystkie nasze przepisy czerpiemy ze starych ksiąg. Produkcję ogórka kiszonego z papryką chili podjęliśmy tak naprawdę już znacznie wcześniej. Jednak wówczas trudno nam było zgrać dostępność tych dwóch produktów razem. Teraz, kiedy nie ma już takiego problemu, wróciliśmy do tego przepisu. Nasze produkty dostępne są na terenie całego kraju, zarówno w mniejszych, jak i większych sieciach delikatesów - opowiada Edyta Jaśkowska z firmy Krokus.